Project overview

Owner:Edeka Hundrieser GmbH & Co. KG
Project:Edeka grocery store
Location:Essen
Type:New building
Services:Concept, Design, Realization
Planned area:2500m²

SHOPPING IN A MODERN RIVER RUHR ATMOSPHERE

KINZEL ARCHITECTURE MAKES INDUSTRIAL HISTORY ALIVE

Located in the middle of the Ruhr area, Essen is a former mining region and a city with a defining history. The location of the market on Aktienstraße in Schönebeck was a colliery location until the 20th century.

Our goal was to give the customer a feeling of home and well-being as soon as they enter the market. We are reviving the industrial era of that time with newly interpreted and modern elements and subtly hinting at the cultural roots of the city of Essen.

The design of the market is based on Essen’s history as a “Ruhrpottstadt” and the formative elements of the cultural heritage of brick, steel and iron architecture from colliery and industry.

The materials and construction methods of the colliery grounds, which were purely functional at the time, create the characteristic, industrial charm due to their historical and local character. Material combinations of brick look, matt black refined metal profiles, exposed supporting structure, exposed concrete and copper as well as clamped grids as room-dividing elements form a solid basis. In addition, there are curved, slim metal profiles that elegantly hint at the typical window constructions of old industrial halls. In between, color-coordinated, atmospheric photo prints of light-flooded forests are inserted, while hanging plants in the front area of ​​the market contrast with the industrial look. Variously used copper sheets give the actually cool industrial tone a warm note. These elements welcome you as a highlight on the otherwise discreet facade and give a foretaste of the consistent color and material concept inside. In the store, a clear structure of the assortments is drawn with the help of light rails and distinctive industrial lights, resulting in a flowing customer flow through the 2,500 m² sales area.

The design of the technical industrial form elements is a minimalist translation of the characteristic pipes and shafts of old industrial factories. The rear walls of the fresh food counter, for example, are designed with industrial windows with orange-colored panes that convey the mood of blast furnaces in the steel industry and of molten steel. This orange glow makes the department visible in the store early on and guides the customer through the areas. With these eye-catching elements, among other things, the architecture supports the “eating and drinking” experience in its main role and makes it something special.